Intuïtie is je kompas om juiste beslissingen voor jezelf te kunnen maken. We hebben geleerd om beslissingen te nemen en doelen te stellen vanuit je ratio. De meeste mensen leren dit in de westerse wereld. Helaas brengt dit ons niet wat we het hardste nodig hebben, zoals innerlijke rust. Wanneer we onrust ervaren zoeken we de oplossing ervan vaak in zaken buiten ons. Ontevreden over financiën, relatie(s), je werk en je zingeving en daar iets aan willen doen, het geeft allemaal kortstondig geluk en lost de innerlijke onrust niet op

Van onze ratio moeten we van alles. Dit zorgt ervoor dat we weinig tijd besteden aan hoe we ons nu eigenlijk voelen. Terwijl in het voelen de sleutel zit tot overvloed op elk gebied, zoals je gezondheid, je financiën, je relatie(s), je werk en je zingeving.

Luisteren naar en vooral vertrouwen op je intuïtie zorgt ervoor dat we beslissingen nemen die niet vanuit onze ratio komen, maar vanuit ons Hoger Zelf. En ons Hoger Zelf weet altijd wat goed voor je is. Hierdoor maken we beslissingen voor ons hoogste goed. Het vertelt ons wanneer er iets mis is, bijvoorbeeld met onze gezondheid, geeft aan wanneer iemand ons nodig heeft en helpt ons om ons beste leven te leven.

Maar hoe weet je of je intuïtie aan het woord is? Als we teveel in ons hoofd zitten of dat we ‘overgenomen’ worden door een emotie, zoals angst of boosheid, is het moeilijk om onze intuïtie te onderscheiden en te horen wat je beste stap is op dat moment. Hieronder beschrijf ik 8 signalen die aangeven dat je intuïtie (tijdelijk) geblokkeerd is.

8 signalen die aangeven dat je intuïtie (tijdelijk) geblokkeerd is

1. Je bent regelmatig in de war en je twijfelt aan jezelf

Je hebt moeite om beslissingen te nemen of keuzes te maken en je hebt vaak bevestiging van buitenaf nodig om een volgende stap te kunnen zetten. Dit is een duidelijk signaal dat je niet afgestemd bent op je intuïtie. De mening van een ander is dan vaak ook nog erg belangrijk voor je.

Als je wel regelmatig afgestemd bent, ga je zien dat er allerlei ‘toevalligheden’ ontstaan in je leven die je helpen om de beste keuze voor jou mogelijk te maken. Dan weet je dat je op het juiste pad bent, dat doet wat goed voor je is. En je ervaart minder twijfel aan jezelf en aan de beslissingen die je neemt.

Natuurlijk is het belangrijk om altijd te checken wat je voelt. Het gaat niet om blind vertrouwen, maar juist om vertrouwen op te bouwen door te kijken wat het nemen van beslissingen vanuit je intuïtie je oplevert. Hierdoor kun je steeds beter bij jezelf blijven en vertrouw je meer en meer op je eigen innerlijke antwoorden.

2. Je bent weinig flexibel en je ervaart vaak weerstand

Als je je intuïtie volgt, is het belangrijk om te accepteren wat er is en om de controle los te laten. Dit kan betekenen dat je je plannen moet aanpassen of andere keuzes moet maken. Als je teveel de controle wil houden, betekent dit dat je een bepaalde angstovertuiging hebt die je los mag laten.

Veel mensen in de westerse maatschappij willen controle houden over bijna alles in hun leven. Dit zorgt ervoor dat je jezelf regelmatig moet forceren, wat veel stress geeft.

Vraag jezelf af waar je bang voor bent, waarom loslaten nog niet zo makkelijk voor je is. Loslaten is namelijk één van de belangrijkste elementen voor een ontspannen leven vanuit vertrouwen.

3. Je geeft de regie van je leven te gemakkelijk aan anderen

Als je niet afgestemd bent op je intuïtie, kun je geneigd zijn om anderen beslissingen voor je te laten nemen. Mensen weten vaak zelf niet meer wat ze zelf leuk vinden. Ze zijn zo gewend om te doen wat een ander wil. Ook ‘geloof’ je dat een ander het beter weet, zoals je partner, je ouders of een dokter. Het gaat erom dat je leert vertrouwen op je eigen lijf en wat het je vertelt.

4. Je hebt last van spijtgevoelens

Het mooie aan het volgen van je intuïtie is dat als je doet wat het beste voelt voor jou, dit ook het beste is voor de ander. Ook al ziet de ander dit niet gelijk. Intuïtie leidt je altijd naar wat het allerbeste is voor jezelf, eigen ziel, en daarmee ook voor de ander. Ook al kan je ego het er niet mee eens zijn, het is voor je hoogste en beste goed. En dan is spijt niet meer nodig.

5. Je voelt je onderuit gehaald door anderen

Als je partner of één van je beste vrienden iets doet wat jou erg kwetst, kun je je behoorlijk verraden voelen. Als je meer en meer op je intuïtie gaat vertrouwen krijg je in een vroeger stadium al ‘waarschuwingen’ over andere mensen die even niet het beste met je voor hebben. Dit betekent niet dat je een wantrouwend mens moet worden, integendeel, maar om de innerlijke signalen serieus te nemen. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je je niet prettig voelt bij een bepaald persoon, maar dat je hoofd zich ermee gaat bemoeien door dingen te zeggen als: “Zo mag je niet denken. Dat is niet beleefd. Iedereen verdient een kans.” Dat deed ik vroeger ook, totdat ik mezelf toestemming ging geven om ook hier mijn intuïtie in te volgen.

Daarnaast ben ik van mening dat een ander je geen pijn kan doen als je het niet toelaat. Je kunt er voor kiezen om een uitspraak van een ander niet bij je binnen te laten komen, je niet te laten raken. Hoe meer je in contact komt met je intuïtie, hoe minder vaak je je laat raken door een ander. Er achter komen wat maakt dat wat een ander zegt je zo raakt en dat helen/verwerken maakt ook dat het niet meer binnenkomt, het je niet meer raakt.

6. Je past je teveel aan anderen aan

Je hebt het idee dat je om geaccepteerd te worden moet zijn of doen zoals de ander. Of dat je om erbij te horen de regels van de groep moet volgen. Hierdoor raak je steeds verder bij jezelf vandaan en van wat goed voor jou is. Vraag jezelf af waarom je moet zijn zoals de ander en waarom je niet gewoon jezelf kunt zijn.

Door je niet meer te conformeren aan anderen ga je veel meer voelen wat je zelf wilt en wat goed voor je is. Hierdoor leer je ‘nee’ zeggen tegen de ander waardoor je ‘ja’ zegt tegen jezelf.

7. Je neemt je eigen gevoel niet serieus

De meesten van ons leren vaak van huis uit dat we beslissingen behoren te nemen vanuit ons verstand en dat we over onze gevoelens heen moeten stappen. En daardoor missen we onze beste bron van informatie, ook al is deze niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Je zult merken dat je leven compleet veranderd wanneer je je intuïtie weer gaat volgen. Je intuïtie zit er nooit naast en is iets waar je altijd op kunt vertrouwen.

Je kunt er zelf ook mee experimenteren. Luister naar wat je hoofd zegt en luister naar wat je gevoel zegt. Volg deze keer je gevoel en kijk wat er gebeurt. En wie weet kies je volgende keer wel weer voor je gevoel.

8. Je uit je ware gevoelens niet

Het uiten van je ware gevoelens wordt ons niet altijd geleerd. Je mag je blij voelen, gelukkig zijn, tranen van het lachen. maar o wee als je boos wordt of verdrietig of zegt dat het niet goed met je gaat, je zelfs depressieve gevoelens hebt.

Het uiten van alle gevoelens helpt je omdat het dan uit je systeem is zich niet opstapelt in je systeem, je lijf en uiteindelijk resulteert in een depressie of lichamelijke klachten.

Share This